top of page

Projekt Nya Lyan

DSC_4140.jpeg

Vi renoverar och inreder 50-talsvillan i Mälarhöjden söder om Stockholm.
I det första steget bygger vi om suterrängvåningen. Här skapar vi nu en funktionell och fullt utrustad lägenhet. Det blir en trerummare på drygt 110 kvm med egen ingång och tillhörande generös terrass i insynsskyddat läge. Som lite extra bonus finns också sjöglimten mot Mälaren och en stor öppen spis i vardagsrummet. Och så läget förstås, tre minuter till tunnelbanan som tar dig in till Stockholms City på drygt tio minuter.

moodboard-färger.jpg
moodboard-färger-abstrakt.jpg
moodboard-interiör.jpg

Med Japandi gör vi färg- och inredningsvalen

Redan nu, relativt tidigt i ombyggnadsplanerna, så är det bra att kunna ringa in den inredningsstil som man är ute efter. Ska det vara modernt, retro, marint eller kanske något lyxigt som går åt Art nouveau-hållet. Även färgsättningen är bra att landa i redan i ett tidigt skede – lättare sagt än gjort kanske men ack så skönt när valet väl är gjort.
 
Villa Wellenius är från mitten av 50-talet där entréplanet genomgående har öppna och raka ytor och stora fönsterpartier och en hel del inslag av teak och marmor. Det är snyggt och sobert och vi vill gärna ligga kvar i den känslan även på det nedre våningsplanet, trots att där är mindre ytor och färre ljusinsläpp.
Eftersom vi nu också tänker oss att hyra ut delar av huset, som en möblerad lägenhet, så gäller det att hitta färg och stil som många kan trivas i. Därför söker vi något ljust klassiskt med hög kvalitet och gärna med en uppdaterad 50-talskänsla. Valet föll på Japandi med ljusa beiga och vita toner på väggar och golv och den riktigt jordiga svärtan på några av de mer framträdande delarna av inredningen – skåp, lampor, textilier.
 
Japandi är en stil som vi möter allt oftare i inredningssammanhang. Den kombinerar det skandinaviska rena med den japanska minimalismen. En slags hybrid mellan vår moderna inredningsstil och den mer tidlösa japanska estetiken. Vi pratar om en jordnära färgskala och om få men framträdande uttryck. Det är funktion som gäller, inget överflöd av dekorativa möbler och prylar. 

I grunden finns den klassiskt skandinaviska stilen som kännetecknas av en diskret färgskala, med ljusa, neutrala kulörer men för att få till Japandi-stilen så måste det mörka inslagen också in fört då händer något. Mörkt trä och svärta på i övrigt luftiga, omöblerade ytor.

Japandi är också helt rätt för alla oss som vill tänka hållbart. Man kan med fördel inreda med möbler och saker som man redan har, genom att uppgradera dem lite. Du kan exempelvis mörkbetsa eller måla om gamla ljusa trämöbler eller byta knoppar och handtag. Till det mörka träet är det snyggt att matcha med svarta detaljer.
De skandinaviska designklassikerna har också sin självklara plats i den här inredningsstilen. Redan nu står Bruno Mathssons superellips och väntar på att få pryda det nya köket liksom Blocket-fyndet IKEAS vackra vitrinskåp i Stockholmsserien (som tyvärr inte produceras längre). Låga möbler passar också bra in i stilen som ju får små rum med lågt i tak, att kännas större. Och så pricken över i:et som gör att intrycket stämmer – en eller ett par riktiga statementpjäser.

Lågt i tak och fönster mot norr – så släppte vi in ljuset

Den första delen av renoveringen är klar. Bottenvåningen är nu förvandlad till en uthyrningslägenhet på tre rum och kök. Bastun och tvättstugan har ersatts av ett större badrum samt ett sovrum och det gamla arbetsrummet rymmer numera ett fullt utrustat kök.

 

Vid om- eller nybyggnationer ska man alltid sträva efter att få in så många naturliga ljusflöden som möjligt. Både vi människor och våra interiörer mår bra av det. Problemet är bara att alla hus inte har rätt förutsättningar och i det här projektet är det näst intill omöjligt i vissa utrymmen. Men skam den som ger sig. Vår åtgärdslista ser ut så här:

 

  • Öppen planlösning
    Till viss del har vi lyckats få större rum genom att riva eller flytta väggar. Men tyvärr har flera av väggarna bärande funktioner, särskilt de som bär upp de inre delarna av våningsplanet, där det dessutom också helt saknas fönster.
     

  • Högt i tak
    Nej, den idén går bort helt och hållet. Takhöjden här nere når inte ens riktigt upp till 2,4 meter.
     

  • Stora fönster
    Stora fönsterpartier suddar ut gränsen mellan inne och ute och det blir enklare att få in det naturliga ljuset. I Nya lyan har vi merparten av fönster mot norr. Några av dem går att bredda eller byta ut mot altandörrar. Det kommer förhoppningsvis att göras i ett senare skede när vi har ansökt om bygglov detta (vilket alltid måste göras om man gör ändringar på fasaden).
     

  • Takfönster
    Takfönster kan vara bra att satsa på vid vinklade tak och i små mörka utrymmen som exempelvis en hall eller in en trappuppgång. Takfönster ger dessutom tre gånger mer dagsljus än ett traditionellt vertikalt fönster. I Nya lyan har vi inte alls de förutsättningarna. Här har vi istället att göra med en suterrängvåning där vissa delar ligger under entréplanet.
     

  • Dörrar med ljusinsläpp
    Ja, den idén funkar utmärkt. Den gamla ytterdörren var vi ändå tvungna att byta så självklart sitter här nu en dörr helt i glas.

 

Så mycket längre kom vi inte med de fysiska förutsättningarna. Men det går att göra mer för att ljusa upp:

  • Genomgående ljust golv
    Vi har tagit bort alla nivåer och trösklar och lagt samma ekgolv över hela linjen. I badrum och WC ligger ljust klinkers.
     

  • Måla ljust
    Kulörvalet är viktigt om man vill ha en känsla av ljus hemma. Det ska vara ljusa väggar i mörka rum. Man kan lura ögat genom att välja en gul färg som ger känslan av artificiellt solljus. Vi har också valt en matt färg. Det gör att rummen känns mjuka när solljuset kommer in. Taket är vitt och med den lite mörkare ekparketten på golvet som tyngd så lyfter rumsvolymen.
     

  • Sprid ljuset ordentligt
    Det finns tyvärr ingen belysning som kan ersätta dagsljuset för det är själva solskenet, inte färgtemperaturen i lampor, som ger kroppen hälsofördelar. Men det händer mycket kring utvecklingen av ledbelysning så kanske finns det hopp om framtiden även för fönsterlösa rum. Men vi har ändå satsat på att sprida ljuset ordentligt och jobba med varierande höjd på belysningen och på det sättet fått ljus på olika nivåer i rummet.
     

  • Håll rent framför fönster
    Vi har nästan inga möbler framför fönstren. Istället får ljusa mattor fritt utrymme så att de kan reflektera ljuset. Vi har heller inga höga växter på fönsterbrädan och inga tunga, mörka gardiner. De är istället ljusa och hänger endast på sidorna så att alla fönster är helt fria.
     

  • Satsa på det som blänker
    Material som har glans och blänk i sig de i sin tur fungerar då som reflektorer. Speglar är bra liksom vackra kristallkronor i taket. Men även genomskinligt glas, som i till exempel glasvaser, glasskåp och dörrar, fungerar som reflektorer av ljuset. Även inredningsdetaljer i metall hjälper till att reflektera ljus vilket gör att rummen kännas mycket ljusare. Varma metaller som guld, koppar och mässing ger också en härlig lyxkänsla.
     

  • Öppna dörrar och fönster
    Om du vill få in naturligt ljus utan att behöva öppna alla fönster i huset, öppna dörrarna. Öppna ytterdörren för att släppa in ljuset från utsidan och öppna innerdörrarna för att låta ljuset spridas i hela huset. Du kan också öppna fönster och dörrar vid olika tidpunkter på dagen för att släppa in mer ljus i ditt hem. Prova att öppna dörrar och fönster i vardagsrummet på morgonen och öppna fönstren i matsalen på kvällen.
     

  • Det ska lukta gott också
    Det finns dofter som kan öka känslan av luftighet och rymd. Prova gärna med citronmeliss, bergamott eller pepparmynta, det lyfter atmosfären i hela rummet.

bottom of page